OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Aktuality » Kurz výroby sýrů a dalších mléčných produktů

Na 12 nadšenců se o proběhlém víkendu sešlo ve Valašském  ekocentru, aby se pod vedením Lenky Musilové naučili během soboty a neděle vyrábět tradiční mléčné výrobky - sýry, tvaroh, jogurt i kefír. Lenka je skvělá lektorka, která sýry i další produkty vyrábí opravdu s láskou, učila se jejich výrobě i ve francouzských sýrárnách a na farmách a hlavně pro jejich domácí výrobu umí nadchnout i ostatní.  Sama o sobě říká: Naplňuje mě žít tak, aby moje bytí mělo co nejmenší dopad na ničení planety Země a svým chováním se snažím inspirovat ostatní.



A protože dobrý sýr začíná výběrem správného mléka, zakoupili jsme kravské a kozí  mléko z rodinných biofarem. Po dvou dnech si každý účastník odnesl domů měkké i tvrdé zrající sýry, jogurt, tvaroh, kefír a kompletní sadu na výrobu sýrů včetně kultur a příručky.  Cílem bylo nejen naučit lidi vyrábět kvalitní mléčné produkty, ale také podpořit místní drobné farmáře. Na závěr účastníci navštívili biofarmy Horut v Rožnově pod Radhoštěm a Kozí farmu Zerlina v Hážovicích, nakoupili si další mléko a  v jeho zpracování už mohou  s radostí pokračovat doma.



Text a foto: Jitka a Mirek Dvorští

Aktuality

archiv

Publikace

publikace_NaucneStezkyVM2.jpg
 

  

Děkujeme


Sledujte nás




 

TOPlist